Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.05.19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Pireneusi-félsziget, valamint Közép- és Kelet-Európa nagy részének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Északnyugat-, Nyugat-Európa fölött több ciklon is örvénylik, emiatt arrafelé, valamint a hozzájuk tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, több helyen alakul ki eső, zápor, néhol zivatar. Sekély ciklon található szárazföldünk délkeleti részén, így ott is sok a felhő, elszórtan esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk középső és déli vidékén többnyire 22 és 28, másutt általában 11 és 20 fok között változik. Szombat estig a Kárpát-medence fölé eleinte száraz, meleg, majd váltakozó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, kissé hűvösebb léghullámok áramlanak.


Várható időjárás az ország területén szombat estig:

---------------------------------------------------

Éjszaka túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk. Szombaton a többórás napsütés mellett eleinte kevés lesz a felhő, majd erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a déli óráktól főként a középső országrészben, majd délután, este már egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, néhol jégeső, felhőszakadás is lehet. Az élénk, északnyugaton néhol erős déli szél éjszakára mérséklődik, majd szombaton hajnaltól eleinte nyugaton, majd napközben másutt is északira, északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 23 és 28 fok között alakul, de északnyugaton 20 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!