Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.05.22

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Közép-Európa felett anticiklon helyezkedik el, így nagy területen napos, csapadékmentes az idő. Délies áramlással száraz, enyhe levegő áramlik Skandinávia fölé, így főként Svédország és Finnország középső részeire ezekben a napokban beszökött a nyár, 22, 23 fok körüli csúcshőmérsékletet mérnek. Másutt jellemzően átlagosan meleg idő van; nagy területen alakul 20, a Kárpát-medence keleti felén és a Balkán-félszigeten 25 fok körül a délutáni hőmérséklet. A legmelegebb mindazonáltal az Ibériai-félsziget nyugati felén van, ahol 30 fok körüli maximumok is előfordulnak. Időjárási frontok jelenleg csak Írország, valamint a Kelet-európai-síkság fölött húzódnak, így ott felhősebb, csapadékosabb az időjárás. A Kárpát-medence fölé kedd estig egyre labilisabb légállapotú levegő érkezik, így hajnaltól kezdődően egyre több helyen várható zápor, zivatar.


Várható időjárás az ország területén kedd estig

-----------------------------------------------

Hétfőn estig még a sok napsütés mellett a Duna és a Tisza közötti sávban és a Tiszántúl déli részén több gomolyfelhőre, és helyenként záporesőre, illetve egy-egy zivatarra is számítani lehet. Éjszaka nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és hajnaltól kezdődően a Dunántúlon és az ország középső harmadában egyre többfelé várható zápor, zivatar, napközben a Tiszántúlon csak kevés helyen eshet. Hétfőn az északkeleti szelet az Alföldön még élénk, időnként erős széllökések is kísérik, majd ott estére mérséklődik a légmozgás. Emellett zivatarok környékén is számítani kell átmeneti szélerősödésre, viharos széllökésekre.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22 és 28 fok között alakul, keleten lesz a melegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!