Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.07.14

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Európa északi felén ciklonok és frontjaik vonulnak nyugatról kelet felé. Hatásukra arrafelé gyakran erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Ugyanakkor délen, délnyugaton anticiklon alakítja az időjárást, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi részén általában 12 és 23 fok között változik, de az Ural előterében 26, 28 fok is van. Közép-Európában hűvös az idő, errefelé a csúcshőmérséklet 18 és 27 fok között alakul. Meleg van délen, ahol a délutáni órákra többnyire 30, 40 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország déli felén több helyen 41, 47 fokot is mértek. Szombat estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, hűvös, eleinte stabil, majd egyre labilisabb rétegződésű levegő érkezik. Folytatódik az ilyenkor megszokottnál kissé hűvösebb idő.


Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------

Nyugat felől átmenetileg egyre több felhő érkezik, de emellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Főként a Dunántúlon valószínű kisebb eső, zápor. Éjszaka változóan felhős lesz az ég, eleinte néhol, elsősorban délen, majd hajnalban északnyugaton fordulhat elő eső, záporeső. Szombaton a gomolyfelhő-képződés mellett délen több, északon kevesebb napsütésre számíthatunk, északon több helyen, délen helyenként alakul ki zápor, zivatar. Hajnalig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szombaton eleinte a Kisalföldön, majd másutt is megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!