Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.07.24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk időjárásának meghatározó légköri képződménye egy hatalmas kiterjedésű, de elöregedőben lévő ciklon, melynek középpontja a Brit-szigetek és Skandinávia déli részének térségében található. A ciklon hosszan elnyúló, hullámzó hidegfrontja markáns határt képez a nyugati, immár hűvösebb, valamint a déli és keleti országok felett található, sokfelé hőséget okozó légtömegek közt. Míg előbbi tájakon sokfelé kiterjedt felhőzetet találunk nagy területre jellemző csapadékkal, addig utóbbi térségekre inkább a sokszor heves eseményeket okozó záporos csapadék a jellemző. Franciaország középső részén és Dél-Skandináviában jó néhány, 20-30 mm feletti napi csapadékösszeget regisztráló állomást találhatunk. Ezzel szemben ettől délkeletre összességében számottevő csapadék nem esett, de Spanyolországból több, mint 10 cm-es átmérőjű jégesőről érkezett jelentés, és a Balkán térségben is okoztak károkat az erősebb zivatarok. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagyobbik, északnyugati felén szinte mindenütt 30 fok alatt alakul, míg a mediterrán térségben és a Kárpát-medencében 30, 35 fok a jellemző érték. A legmelegebb a szicíliai Cataniában van, ahol 43 fokig emelkedett a hőmérséklet. Hazánk időjárását a következő 36 órában előbb az említett ciklon előoldalának áramlási mezeje határozza meg, majd kedden hidegfrontja átvonul felettünk.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------


Éjszaka a kiterjedtebb, záporokat, zivatarokat okozó felhők kelet felé vonulnak, északnyugaton csökkenhet a felhőzet és a csapadékhajlam. A középső és keleti területeken azonban továbbra is kell akár szervezett zivatarrendszerekre is számítani. Kedden nyugat felől tovább csökken a felhőzet, felhőátvonulások mellett rövidebb időszakokra már kisüt a nap, záporok legfeljebb az Alpokalján lehetnek a délután során. A Dunától keletre viszont sok marad a felhő, melyekből egész nap, legtovább a keleti határ mentén lehet záporos csapadék, illetve zivatar. Zivatarokat mindkét nap kísérhet viharos széllökés és jégeső, felhőszakadás. A szél fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik, kedden főként a Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 27 fok között várható, a felhős, csapadékos alföldi tájakon lehet a leghűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!