Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.08.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


A Földközi-tenger nyugati medencéjétől Németországon át, egészen Skandinávia északi részéig alacsony-nyomású légköri képződmények és frontjaik alakítják az időjárást. Ezeken a területeken változékony, gyakran csapadékos az idő. A Franciaország fölötti ciklon hullámzó frontrendszere előtt igen meleg, szaharai eredetű légtömeg hódítja meg a Balkánt és Közép-Európa nagy részét. Ezzel egy időben a frontzóna hátoldalán hűvösebb, óceáni léghullámok nyomulnak kelet, délkelet felé. A frontálzóna előtt és a fronton heves zivatarok, zivatarrendszerek mozognak délnyugatról északkelet felé. Egy ilyen heves zivatar érte el tegnap az észak-olaszországi Garda-tó vidékét, ahonnan felhőszakadásról és tyúktojás nagyságú jégről érkezett híradás. A Kelet-európai-síkságon anticiklonnak köszönhetően csendes, nyugodt, mérsékelten meleg az idő, ott a hőmérséklet délutánra többnyire 21 és 29 fok közé emelkedik. Kontinensünk legmelegebb vidéke a Balkán-félsziget délnyugati területe néhol 40, 43 fok közötti forrósággal. Szárazföldünk nyugati, északnyugati tájain az óceán felől érkező légáramlatoknak köszönhetően nagyrészt 17 és 26 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medencét pénteken a nap második felében nyugat felől hullámzó hidegfront éri el, előtte továbbra is igen meleg levegő áramlik fölénk.




Várható időjárás az ország területén péntek estig

-------------------------------------------------



Az ország legnagyobb részén napos, száraz idő várható általában kevés felhővel. A napsütés mellett csütörtökön a Dunántúl nyugati, északnyugati harmadán, pénteken már a keleti részein is lesznek felhős időszakok, és csütörtökön helyenként, pénteken főként a nap második felében szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Pénteken felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A többfelé élénk déli, délkeleti szél a Dunántúlon és a középső területeken megerősödik. Péntek napközben a Dunántúlon egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szél elsősorban estétől megerősödhet. Zivatarfelhők környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, ugyanakkor az Északi-középhegység völgyeiben ennél kissé hűvösebb, míg a vízpartokon, magasabban fekvő helyeken és a nagyvárosok belvárosi területein enyhébb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 32 és 38 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken 29, 30 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!