Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.08.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Kontinensünk időjárását egy lassan mozgó, hullámzó frontrendszer alakítja, mely Olaszországtól Közép-Európán át egészen a Skandináv térségig elnyúlik. Az említett rendszer miatt ezeken a területeken változékony, csapadékos időjárás jellemző, illetve heves zivatarok is előfordulnak az Alpok vonulatai mentén. A frontálzóna mögött Franciaországban és Németországban a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 22 fok között alakul, ami jelentősen alacsonyabb, mint a sokévi átlag. Ezzel szemben Európa nyugati és keleti részén főleg anticiklonális hatások dominálnak, ott többnyire kevés felhő és sok napsütés jellemző. A Balkán-félsziget déli vidékein a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladja, de a környező területeken a maximális hőmérséklet többfelé 32, 36 fok között alakul. Földrészünk délnyugati vidékén 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, de Spanyolország és Portugália déli tájain 30 foknál is melegebb van. A Kárpát-medence időjárását a fenti, lassan mozgó hidegfront határozza meg, ami szombaton már az ország keleti részén is lehűlést okoz.




Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------



Pénteken a Dunántúlon a napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, ott már zápor, zivatar is előfordul, másutt még derült, napos idő várható. Éjjel már a Dunától keletre is lesznek felhős területek, az éjszaka második felében egyre inkább arrafelé valószínű csapadék. Reggelig a zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharossá fokozódó szél kísérheti. Szombaton napközben az ország középső részén fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon viszont több lesz a felhő, ezeken a tájakon helyenként lehet zápor, zivatar. Késő délután, estefelé a keleti határvidéken tartós eső is valószínű. Pénteken a délkeleti, éjszakától az egyre többfelé északnyugatira forduló szelet erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 22 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 24, 29 fok között várható, de az északnyugati határvidéken ennél pár fokkal hűvösebb, a Nyírségben és a keleti határvidéken melegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!