Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.12.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Száraz, nyugodt idő jellemzi Európa déli és középső országainak időjárását. A Földközi-tenger felett elhelyezkedő magasnyomást száraz levegő tölti ki, sokat süt a nap, a hőmérséklet sokfelé emelkedik délután 13, 14 fok fölé. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ott néhol 20, 21 fokos maximum is előfordul. A Norvégia fölött örvénylő ciklon ezzel szemben változékonyabb időt eredményez a kontinens északi és nyugati területein. A frontok vastag felhőzetéből többfelé fordul elő csapadék, zömmel eső, havas eső formájában, de a Skandináv-félsziget északi felén havazik. A csapadék halmazállapotát jól indokolja az átlagosnál 5-7 fokkal enyhébb idő, több helyen mérnek 8, 12 fokot délután. Fagypont alatt főként a Kelet-európai-síkság és Finnország területén marad egész nap a hőmérséklet. Hazánk időjárását szombat estig az említett ciklon hidegfrontja alakítja, a borult égből sokfelé várható csapadék, nyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel az esőt.


Várható időjárás az ország területén szombat estig:

---------------------------------------------------


Északnyugat felől tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé számíthatunk csapadékra: eleinte eső valószínű, majd estétől nyugat felől lassan havas esőre, havazásra vált a csapadékforma. Szombat hajnaltól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, de a keleti országrészben még este is sokfelé valószínű havas eső, hó. A Tiszántúlon csak késő délutántól változik meg a halmazállapot. Délnyugaton és a keleti megyékben jelentős mennyiségű csapadék gyűlhet össze. Pénteken a déli, délnyugati, estétől az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, és a Dunántúl mellett szombaton északkeleten is viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legenyhébb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 6 fok között valószínű, a keleti megyékben a reggeli órákban áll be a maximum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!