Időjárás-jelentés

Belföld, 2017.12.14

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Pireneusoktól az Alpokon és Kárpátokon át Skandináviáig húzódik az a frontrendszer, amely a Nyugat-Európában dél felé törő hideg, valamint a keleten észak felé áramló meleg levegőt választja el egymástól. A hideg légtömeg magja az Északi-tenger felett helyezkedik el, emiatt - nem szokatlan módon - a Skandináv-félszigeten mérik a legalacsonyabb hőmérsékletet, napközben is sokfelé -5, -10 fokot. Helyi viszonylatban hideg van a Brit-szigetek északi részén is, ahol az említett frontrendszerből lehullott több centiméteres hó okozott fennakadásokat. Nem száraz az idő Franciaországban, Németországban és a Németalföldön sem, utóbbi helyen nem ritkák a 15, 25 mm-es napi csapadékösszegek. Míg ezeken a területeken alapvetően eső esett, az Alpok északi oldalán tart a havazás, az osztrák- és német hegyekben közel 2 m-es a hótakaró. A kontinens legmelegebb területeit a Földközi-tenger partvidékén találjuk, ahol 15, 20 fokig melegszik fel napközben a levegő, és sokat süt a nap. A Kárpát-medence időjárását péntek estig szintén az említett frontrendszer határozza meg, felhős égre és ismétlődő csapadékra van kilátás.



Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------



Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, éjszaka azonban nagyobb eséllyel az ország északnyugati felén átmenetileg jelentősen csökkenhet a felhőzet. Csütörtökön több helyen lehet gyenge eső, zápor, a hegyekben vegyes csapadék, a Dunántúlon esetleg zivatar. Éjszaka súlypontjával egyre inkább dél felé helyeződve kell számítani jelentős csapadékra. Péntek napközben északnyugat felől újabb hullámban várható - összességében sokfelé - eső, a legnagyobb mennyiség továbbra is a déli megyékben valószínű. Éjszaka az átmenetileg kevésbé felhős területeken párássá válik a levegő, ködfoltok képződhetnek, ezeken a helyeken szitálás, ónos szitálás is lehet. Emellett hajnalban, reggel északkeleten is van esély rövid ideig ónos eső kialakulására. Hajnalig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd a délnyugati szelet nagy területen erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Péntek délelőttől viszont egyre többfelé északnyugatira fordul a szél, és veszít erejéből.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul, az északi, északkeleti határ közelében az éjszaka első felében viszont -2, -3 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 8 és 13 fok között várható, de északkeleten csak 5, 7 fok valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!