Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.02.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Izland felett örvénylő ciklon hullámzó frontrendszere alakítja a Skandináv-félsziget, Közép-Európa és a Pireneusi-félsziget időjárását. A front mentén többnyire erősen felhős az ég, a déli területeken inkább az eső esik, míg Németország, Lengyelország térségében havazásról érkezik jelentés. Mindeközben az Égei-tenger vidékén elhelyezkedő mediterrán ciklon habár folyamatosan veszít erejéből, hatására Görögország szigetei felett továbbra is labilis a légkör, záporok, zivatarok alakulnak ki. Kontinensünk legmelegebb része Spanyolország vidéke, itt több helyen emelkedett 20 fok fölé a levegő hőmérséklete, sőt Valenciában 24 fokot is mértek. A minimum hőmérséklet Európa nagy részén 0 fok körül, vagy az alatt alakult, de -10 fok alatti értékek inkább csak az északi területeken fordultak elő. A Kárpát-medence időjárását szombaton eleinte még egy köztes anticiklon, majd egy nyugat felől érkező melegfront határozza meg, emiatt fokozatosan beborul az ég, és estétől egyre többfelé számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra.


Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------

Pénteken késő délutántól északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Hajnalra több helyen képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely szombat délelőtt a legtöbb helyen feloszlik és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet, de néhol tartósan megmaradhat. Szombaton napközben nyugat felől megnövekszik és megvastagszik a felhőzet, késő délutánra mindenütt beborul az ég. Éjszaka és szombaton napközben legfeljebb a ködös, borult területeken fordulhat elő szitálás, hószállingózás, majd szombat estétől a Dunántúlon, később keletebbre is számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra. A délnyugati szél szombaton az Alpokalja térségében megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, de a hóval borított, kevésbé felhős területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 1 és 7 fok között várható, a tartósan borult tájakon lesz a hűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!