Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.03.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünkön szokatlan, télies arcát mutatja a tavasz. Ennek egyik oka, hogy Skandinávia felett egy anticiklon épült ki, arrafelé nyugodt is az idő, és felhők alig zavarják a napsütést. A szárazföld déli és keleti felén mozgalmasabb az időjárás, az intenzív ciklonképződés miatt nagy területen felhős az ég. A magasnyomás keleti peremén azonban sarkvidéki eredetű hideg légtömeg halad dél, délnyugat felé, így az eső egyre többfelé vált át havazásba, havas esőbe, sőt Közép-Európában néhol átmenetileg ónos eső is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke az északi szélesség 51. fokától északra általában -2 és -16 fok között alakul, ami néhol 7, 10 fokkal is alacsonyabb, mint az ilyenkor megszokott. A Földközi-tenger térségében és a Balkán-félszigeten enyhébb az idő, ott délután általában 13 és 25 fok közé melegszik fel a levegő. Hétfőn a Kárpát-medencét dél felől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg, így felhős marad az ég, és összességében több helyen várható kisebb havazás, havas eső, délkeleten esetleg ónos eső.


Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

--------------------------------------------------

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte az északi, északkeleti tájakon, majd az éjféli óráktól dél felől másutt is kialakulhat gyenge havazás, hétfőn délkeleten havas eső, esetleg ónos eső is előfordulhat. Hétfőn a legkisebb eséllyel északnyugaton várható csapadék. Vasárnap a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás, majd hétfőn időnként megélénkül az északkeleti, északi szél. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten néhol kialakulhat hófúvás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn +3 és -3 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!