Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.05.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Kontinensünk időjárását továbbra is anticiklon alakítja, amelynek területén csapadékmentes, napos idő a jellemző. Ciklon örvénylik a Brit-szigetektől északnyugatra, illetve a Skandináv-félsziget fölött. Frontjaik mentén erősen felhős vagy borult az ég és többfelé esik az eső. Európa délkeleti részén egy sekély ciklonális mező okoz többfelé záporokat, néhol heves zivatarokat. A legmelegebb vidékek a szárazföldön a Balti-tenger déli része és a Fekete-tenger közti sávban terülnek el. A délutáni órákra általában 25, 29 fok közé melegszik fel a levegő, másutt általában 20, 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medencét vasárnap estig kelet felől egy hidegcsepp közelíti meg.



Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

---------------------------------------------------

A gomolyfelhőkből a Dunántúlon, a középső országrészben és az Északi-középhegységben szórványosan előfordul zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is valószínű. Éjszaka általában gyengén felhős vagy derült lesz az ég, de főként középen gomolyfelhők is lehetnek, amelyekből elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Vasárnap délelőtt a keleti országrészben számíthatunk több napsütésre, míg nyugaton több lesz a felhő, majd kora délutántól keleten is megnövekszik a gomolyfelhőzet. Főként délnyugaton alakul ki elszórtan zápor, zivatar, illetve az északkeleti határ mentén lehet kis valószínűséggel egy-egy zápor. Szombaton a Dunától keletre az északkeleti, keleti szél néhol megélénkül, vasárnap a Tiszántúlon időnként meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9, 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23, 28 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!