Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.06.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

A Skandináv-félszigettől nyugatra egy leépülő fázisában lévő ciklon örvénylik. Frontjai mentén egy nagykiterjedésű felhősáv húzódik, mely egészen a Pireneusi-hegységig elnyúlik, és szórványosan eső, zápor is előfordul belőle. A Balkán-félsziget felett egy sekély ciklonális mező található, amely ezen a területen többfelé okoz esőt, záporesőt, a Nyugati-Kápátokban zivatart. Spanyolország területére anticiklon nyúlik be, aminek hatására sokat süt a nap, kevés a felhő, emiatt az ország déli felén 35 fok köré is felmelegszik a levegő. Hasonlóan meleg van a Fekete-tenger partvonala mentén, ott általában a legmelegebb órákban 27 és 34 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Kontinensünkön a leghűvösebb az Ural előterében van, ott néhol a 10 fokot sem éri el a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárását alakító fent említett sekély ciklon lassan távolodik, szombat estig egyre melegebb légtömegek áramlanak hazánk fölé keleti, délkeleti irányból. Ezzel egy időben fokozatosan labilizálódik a légkör, és ismét visszatérnek a záporok, zivatarok.


Várható időjárás az ország területén péntek estig

-------------------------------------------------

Pénteken egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. A keleti, délkeleti országrészben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, másutt csak helyenként várható csapadék. Az éjszaka során tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, csak a Dunántúlon maradhatnak felhősebb körzetek. Néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar előfordulhat. Szombaton a változó mennyiségű felhőzetből az északnyugati részeket kivéve szórványosan lehet zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, helyenként erős, zivatarban viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 30 fok között alakul, a keleti határ mentén lesz a legmelegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!