Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.07.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa döntő részének időjárását anticiklonális hatás alakítja. Ez legmarkánsabban a kontinens nyugati államaiban jelentkezik - az Ibériai-félszigettől egészen a Skandináv-félszigetig. A legmelegebb jellemző módon Spanyolországban van, ahol több helyen 33, 39 fok közötti értékeket mérnek. A Brit-szigetek déli tájain 30 fok körüli csúcsérték a jellemző, de Finnországban még a sarkkörön túl is 24, 25 fok van. Egy jól fejlett hideg légörvény található Németország felett, míg egy másik, gyengülőben levő a Balkán-félszigeten. A csapadék előfordulása azonban az utóbbiban jelentősebb, hiszen arrafelé melegebb a légtömeg és magasabb a nedvességtartalom. Dél-Romániában több helyen 10-30 mm-ről érkezik jelentés, sőt néhol 50-70 mm-t mérnek. A Kárpát-medence időjárását szerda estig egyre inkább az északnyugatra elhelyezkedő hidegörvény és a hozzá kapcsolódó hidegfront alakítja.


Várható időjárás az ország területén szerda estig:

--------------------------------------------------

Kedden a gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható, és szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Éjszaka a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, ott egyre többfelé fordul elő kiadós eső, zápor, zivatar. Szerdán az ország északnyugati harmadában jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt változó mennyiségű felhőzetre számíthatunk. A Dunántúlon több helyen várható újabb - helyenként kiadós mennyiségű - csapadék, máshol inkább csak szórványosan alakul ki zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a felhős nyugati tájakon 18, 23, máshol 24 és 30 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!