Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.07.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



Kontinensünk időjárását nagyrészt helyi hatások, illetve kisebbrészt magassági hidegörvények, ciklonális hullámok alakítják. Időjárási front csupán a Brit-szigetektől nyugatra található, amelynek felhőzetéből Írországban több helyen esik az eső. Az északi, északkeleti tájakon inkább anticiklonális jelleg dominál, száraz a levegő, így számottevő csapadék sem fordul elő. Franciaország déli részén, az Alpok térségében, valamint Fehéroroszország és Lengyelország fölött ugyanakkor több a felhő, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is előfordul. A hőmérséklet eloszlása Európában meglehetősen homogén, a Földközi-tenger környezetében 29, 35 fok a jellemző csúcsérték, de még az Északi-sarkkör mentén is előfordul 25, 29 fok. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a helyi hatásokon kívül egy tőlünk délre elhaladó ciklonális hullám és az északkeletre található hideg légörvény egyaránt meghatározza.



Várható időjárás az ország területén kedd estig

-----------------------------------------------


Alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Éjszaka a Dél-Dunántúlon, kedden pedig ismét az ország északkeleti, keleti, illetve nyugati, délnyugati megyéiben lehet több a felhő, ezeken a területeken helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északnyugati szelet néhol erős, holnap pedig olykor viharos közeli lökések kísérik, de zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között valószínű, de kisebb körzetekben 10, 13 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 26 és 32 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!