Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.07.20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



Kontinensünk időjárásában jelentős változás nem történt. A Kelet-Európában tevékenykedő alacsonynyomású légörvény környezetében akadnak még erősebben felhős körzetek, és helyenként gyenge eső, zápor, néhol esetleg zivatar is előfordul. Szárazföldünk jó részén jobbára tehát még mindig anticiklonális hatások alakítják az időjárást, így általában kevés a felhő és sokat süt a nap. Frissítő záporok is csak elszórtan alakulnak ki, amit jellemzően a helyi hatások generálnak. Ugyanakkor Franciaország felett egy sekély ciklonális örvény van kibontakozóban, amiből helyenként záporeső előfordul. A szokatlan meleg még mindig nem tágít a Skandináv-félszigetről, néhol 31 fokot is meghaladta a maximum-hőmérséklet. Európa déli vidékein van a legmelegebb, az Ibériai-félszigeten a csúcshőmérséklet néhol meghaladja a 35 fokot is. A Kárpát-medencét szombat estig fokozatosan megközelíti a már említett sekély ciklonális örvény, így meleg, labilis légtömegek érkeznek.



Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------


Pénteken alapvetően gomolyfelhős, napos idő lesz, főként a Dunától keletebbre lehet több a felhő, amelyből szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Éjszaka gyengén felhős vagy derült lesz az ég, a délkeleti, nyugati határ mentén maradhatnak még felhősebb területek, így ott gyenge záporeső, esetleg zivatar sem kizárt. Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Kezdetben helyenként kisebb záporeső, délutántól eleinte a Dunántúlon, majd a déli megyékben is egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, amelyekhez heves kísérőjelenségek is társulhatnak. Az északnyugati szelet pénteken elsősorban az Észak-Dunántúlon kísérhetik erős széllökések, szombatra mindenhol mérséklődik a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, de a tartósan derült területeken lehet ennél hűvösebb is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 32 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!