Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.07.29

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

A skót partoknál ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Skandinávia legdélibb részén és Dánián át az Alpokig húzódik. Ennek mentén sok a felhő, és többfelé fordul elő csapadék. A front mögött többnyire 20 fok alatt alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban, előtte viszont - Hollandiában és a Német-Lengyel-síkságon 30, 35 fok is előfordul, de Norvégiában és a Balti-tenger partvidékén másutt is 30 fok körüli értékeket mérnek. Ugyancsak ciklon található Írországtól délre az Atlanti-óceán felett, amely a kontinensen még csak kevés helyen határozza meg az időjárást. A Brit-szigetek déli részén, Normandiában és a Németalföldön okoz felhősödést, és helyenként csapadékot. Európa déli, illetve a legészakibb részén anticiklon hatására derült vagy kissé felhős az ég, csapadék is csak elvétve fordul elő. A csúcshőmérséklet a mediterrán térségben 30 és 40, Észak-Oroszországban és a Skandináv-félsziget északi felén 18 és 25 fok között alakul. Közép-Európa a két időjárási rendszer között helyezkedik el. Az itteni időjárást sok napsütés, szórványosan kialakuló zivatarok és 30 fok körüli maximális hőmérséklet jellemzi. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárására is ez lesz a jellemző, lényeges időjárás-változástól nem kell tartani.



Várható időjárás hétfő estig

----------------------------

A sok napsütés mellett vasárnap és hétfőn is gomolyfelhő-képződés várható. Főként a Dunától keletre, valamint a Dunántúl keleti részén számíthatunk vasárnap elszórtan, hétfőn pedig helyenként záporra, zivatarra, amelyet néhol felhőszakadás is kísérhet. Az északias szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!