Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.08.14

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



Európa északnyugati fele fölött többközéppontú ciklon található. Ezen belül is Dánia térségében figyelhető meg az az alacsonynyomású légköri képződmény, amely a kontinens középső területei fölé is hűvösebb, nedvesebb levegőt szállít. Emiatt Németország és az Alpok környékén már jelentősen gyengült a nappali felmelegedés mértéke, Magyarországtól nyugatra már csak 21, 24 fok körüli maximumokat mérnek. Emellett sokfelé erősen felhős az ég, és nagyobb területről jelentettek 10 mm körüli napi csapadékot is. A mediterrán térségben, a Balkán-félszigeten és a Fekete-tenger menti területeken ugyanakkor továbbra is napos, meleg idő jellemző, frissítő záporok, zivatarok is csak néhol alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Lajtától keletre és délen továbbra is döntően 30 és 35 fok között alakul. Szerda estig a Kárpát-medence fölött átvonul az említett dániai ciklon hidegfrontja, emiatt összességében sokfelé várható zápor, zivatar, és szerdára átmenetileg a hőmérséklet is több fokkal visszaesik.



Várható időjárás szerda estig

-----------------------------


Kedden a Dunántúlon nyugat, északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, másutt az erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz jellemző. Egyre többfelé várható zápor, zivatar, nyugaton eső is. Helyenként heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Éjszaka egyre kevesebb helyen várható csapadék, a reggeli órákban és szerdán napközben már inkább csak az északkeleti, keleti megyékben fordulhat elő eső, zápor, zivatar. Ott emiatt még szerda délután is lesznek erősen felhős területek. Másutt ugyanakkor szerdán a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre lehet számítani, és csak elvétve alakulhat ki futó zápor. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és elsősorban szerdán meg is erősödik, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 26 és 31 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos északkeleti határvidéken ennél akár több fokkal is hűvösebb lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!