Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.12.03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Egy ciklon hatására az Adriai-tenger tágabb környezetében sokfelé fordul elő csapadék: eső, havas eső, havazás egyaránt. Az Ural előterében, a Kelet-európai-síkságon és Észak-Európában viszont szinte mindenütt hó formájában hullik a csapadék. Nyugat-Európa felett anticiklon található, amely benyúlik a szárazföld belseje felé. A magasnyomás területén kevésbé felhős, napos, valamint tartósan borult, párás, ködös tájak is előfordulnak. Észak- és Északkelet-Európában, illetve kisebb körzetekben a Kárpát-medencében napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kontinensünk nagyobb részén 0 és +10 fok között alakul a csúcsérték, de délen - kiemelten a Földközi-tenger partvidékén - néhol 15 és 20 fok közé is felmelegszik a levegő délutánra. Szerdára a nyugati anticiklon egyre inkább fölénk helyeződik; a gyenge légmozgás mellett erősödik a ködhajlam.


Várható időjárás az ország területén szerda estig

-------------------------------------------------

Éjszaka egyre nagyobb területen képződik köd, zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amelynek egy része szerdán napközben is tartósan megmarad (nagyobb eséllyel a főváros tágabb térségében és az északkeleti országrészben), másutt a feloszlása után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A borult tájakon hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. Estére mindenütt mérséklődik a légmozgás, ezt követően többnyire gyenge lesz a szél, szerdán napközben mindössze Sopron környékén lehetnek élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -8 fok között alakul, de a kezdetben derült, havas tájakon -10 alá is lehűlhet a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán +4 és -5 fok között várható, fagypont alatti értékek a tartósan borult területeken valószínűbbek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!