Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.12.06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



Szárazföldünk északi, északnyugati felén erőteljes nyugati áramlás alakult ki, a gyorsan mozgó időjárási frontok többnyire enyhe, óceáni eredetű légtömeget szállítanak a Balti-tenger, valamint a Skandináv-félsziget déli területei fölé. Az említett tájakon kifejezetten szeles az idő, és többfelé fordul elő csapadék, de havazást már inkább csak Skandinávia északabbi részeiről jelentenek. Európa délebbi vidékein egy nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg az időjárást. Északi oldalán - elsősorban a Kárpát-medencében és környékén - nagy területen marad meg a köd, illetve a rétegfelhőzet, másutt hosszabb-rövidebb napos időszakok a jellemzőek. A Földközi-tenger nyugati medencéjében ugyanakkor kissé erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és helyenként zápor, zivatar is kialakul. A leghidegebb Lappföldön, valamint Közép-Európa ködös tájain van, ahol nagy területen napközben is fagy. A légköri frontok hatására ennél enyhébb, éjszaka is fagymentes az idő a Balti-tenger tágabb környezetében, míg a legmelegebb a mediterrán országok déli részén van, Szicíliában 20 fokot is mértek. A Kárpát-medence nagyobb részén szombat estig nem várható lényeges változás annak ellenére, hogy északról egy gyenge hidegfront súrolja a térséget.



Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------


Az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. A magasabban fekvő helyek mellett pénteken inkább csak kisebb körzetekben, szombaton nagyobb eséllyel a déli megyékben és a Dunántúlon már több helyen válhat szakadozottabbá a felhőzet. Pénteken délután és éjszaka a borult tájakon néhol hószállingózás, ónos szitálás, szombaton helyenként kisebb eső, északkeleten esetleg ónos eső előfordulhat. Pénteken a légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, szombaton az északi megyékben helyenként megélénkül a nyugatira, északnyugatira forduló szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de az átmenetileg kevésbé felhős, hóval borított vidékeken ennél hidegebbet is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire -3 és +2 fok között várható, de ahol kisüt a nap, ott ennél néhány fokkal melegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!