Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.01.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Izlandtól kissé keletre markáns ciklon örvénylik, a hozzá tartozó frontok gyorsan követik egymást nyugatról kelet felé. Emiatt szárazföldünk északi, északnyugati részén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északabbi tájakon havazik.

Sekély ciklonok okoznak gyakran felhős időt záporokkal a Földközi-tenger középső és keleti medencéje fölött.

A Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen Oroszországig magasnyomású zóna húzódik. Területén borult, párás, valamint derült, napos területek egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén -1 és -8, az Ural előterében -9 és -12 fok között alakul. Nyugat felé egyre enyhébb az idő, a középső tájakon 0 és +6, nyugaton többnyire 9 és 16 fok közötti értékeket mérnek, sőt a Pireneusi-félsziget déli részén a kora délutáni órákra 17-19 fokig melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon alakítja, majd melegfront érkezik.


Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

-----------------------------------------------------

Északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, éjszaka meg is vastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felében főként északon, északkeleten néhol ónos eső, fagyott eső, északkeleten havazás is előfordulhat.

Csütörtökön eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd délután nyugat, délnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Elsősorban északon, északkeleten alakulhat ki helyenként ónos eső, fagyott eső, északkeleten hó is. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Dunántúlon élénkülhet meg néhol a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között alakul, de északkeleten, keleten hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire -1 és +6 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!