Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Földközi-tenger térségében anticiklon húzódik, ahol eseménytelen, többnyire száraz az idő. A völgyekben, medencékben kisebb-nagyobb ködfoltok képződtek, ahol kis intenzitású csapadék, szitálás alakul ki. A kontinens középső részén ciklonok, illetve azok frontjai vonulnak.

Európa nyugati felét enyhe, ugyanakkor a Kelet-európai-síkságot hideg légtömeg tölti ki. Egy alacsonynyomású középpont található a Baltikum térségében, melynek melegfrontja Kelet-Európa fölött halad keleti irányba, arrafelé több helyen havazott is. Hidegfrontja pedig déli irányba egészen a Kárpát-medence térségéig húzódik, de jobbára szárazon vonul át a térség felett, ugyanakkor mögötte nagy területen kísérik erős, viharos lökések a nyugati szelet.

Egy hullámzó frontrendszer húzódik emellett Svédországtól Portugáliáig, melynek mentén felhős, gyakran csapadékos az idő, az Északi-tenger partvidékéről kiadós esőt jelentettek.

Kedd estig a hidegfront elhagyja a Kárpát-medence térségét, majd a Nyugat-Európa felett húzódó hullámzó frontrendszer előoldalára kerülünk, változékony, szeles marad időjárásunk.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------

Az esti óráktól az északi, északkeleti országrészben újra megnövekszik a felhőzet, így általában erősen felhős vagy borult idő várható. Késő estétől az északi, északkeleti megyékben helyenként ismételten kialakulhat kisebb eső. Éjjelre átmenetileg mérséklődik a légmozgás, azonban kedden a délnyugati, déli irányba forduló szél ismét nagy területen megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 7 fok között alakul, de Észak-Borsodban gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6, 15 fok között valószínű, az Északi-középhegység szélvédettebb tájain mérhetjük a 10 fok alatti értékeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!