Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az eseménytelen időjárásért felelős anticiklonok jelenleg Európa délnyugati és keleti részére kerültek. Előbbi a Földközi-tenger nyugati medencéjében, utóbbi a Fekete-tengertől északra található. Kontinensünk más tájain ciklonok okoznak változékony időjárást. Egy légörvény helyezkedik el Izland térségében, amely jelenleg inkább csak az óceán felett okoz viharos szelet, hidegfrontja Írország közelében húzódik.

A Skandináv-félsziget térségében is megfigyelhetünk egy frontot, amely az Északi-tenger környékének időjárását alakítja, onnan is több helyről jelentenek esőt, havas esőt, havazást.

A mediterrán térség középső részén is sok a csapadék, ennek egy része hó formájában érkezik. Elsősorban a hegyekben, valamint a Balkán-félsziget északi részén havazik. Ez észak felé, a Kárpát-medence keleti, délkeleti tájaira is kiterjeszkedik, vasárnap azonban hazánkban csak helyenként valószínű csapadék és a mennyisége sem lesz számottevő.


Várható időjárás vasárnap éjfélig:

----------------------------------

Szombaton az ország délkeleti felén jobbára erősen felhős vagy borult idő várható, másutt szakadozott lesz a felhőzet. Az Alföldön és az Északi-középhegység keleti részén több helyen számítani lehet havazásra, a keleti határszélen néhol havas eső is előfordulhat, másutt nem valószínű számottevő csapadék.

Éjjel a Tiszántúlt is fokozatosan elhagyja kelet felé a ciklon vastagabb felhőzete, egyre kevesebb helyen valószínű hószállingózás, havazás. Ezt követően az ország délkeleti felén főleg ködre, illetve rétegfelhőzetre számíthatunk.

Vasárnap a Dunától keletre inkább réteg- és fátyolfelhőzetre számíthatunk, a Dunántúl nagy részén vastagabb lehet a felhőzet, ott helyenként előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, a nyugati megyékben elvétve havas eső, eső, ónos eső sem kizárt.

Az Alföldön néhol valószínű szitálás, hószállingózás. Az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye, arrafelé hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és 0 fok között valószínű, délkeleten lesz a kevésbé hideg, az északkeleti völgyekben azonban néhol -10 fok alá hűl le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +4 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!