Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Az Ibériai-félszigeten, illetve a Kelet-európai-síkságon gyakorol hatást magasnyomás az időjárásra, az említett vidékeken csendes, nyugodt az idő.

Kontinensünk más részein azonban ciklonok és azok frontjai dominálnak, így inkább csak átmeneti szakadozások fordulnak elő, nagy területen erősen felhős vagy borult az ég, és több helyről jelentenek csapadékot.

Skandináviában és Közép-Európában, illetve a hegyekben a hó, míg a nyugati, valamint a déli területeken inkább az eső a jellemző, sőt, Görögországban többfelé törtek ki intenzív záporok, zivatarok, arrafelé néhány mérőállomáson 50-100 mm-t meghaladó csapadékösszeget regisztráltak az elmúlt 24 órában.

Az Alföldön szombaton kiterjedt havazást okozó csapadékzóna mostanra távozott a Kárpát-medencéből, térségünkben vasárnap egy nyugat felől érkezett gyenge okklúziós front, hétfőn egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon áramlási rendszere lesz a meghatározó. Kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra elsősorban a Dunántúlon számíthatunk.


Várható időjárás hétfő éjfélig:

-------------------------------


Vasárnap a Dunántúlon és a középső országrészben tovább vastagszik a felhőtakaró. Emellett az Alföldön is újra terjeszkedik a rétegfelhőzet, arrafelé ködös tájak is maradhatnak. Fátyolfelhők által szűrt napsütésre inkább csak az északkeleti megyékben számíthatunk. Éjszaka az északi, északkeleti tájakon, hétfőn napközben a Dunántúl északnyugati részén is csökken a felhőzet, ugyanakkor délebbre továbbra is marad a sok felhő. Gyenge vegyes halmazállapotú csapadék leginkább a Dunántúlon fordulhat elő, elsősorban a hétfő déli órákig. Reggelig a Kisalföldön élénkülhet meg a délkeleti szél, amely éjszaka északira, északkeletire fordul, és hétfőn elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Bodrogközben erős lökések is kísérhetik. Emellett a keleti tájakon néhol hordhatja is a havat a szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -8 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hófödte tájakon -10 fok alá hűl a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 1 és 5 fok között alakul, de északon, északkeleten ennél magasabb értékek is előfordulhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!