Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk északkeleti és délnyugati részének időjárást anticiklonok alakítják. Ezen képződmények hatására mindkét területen nyugodt az idő, viszont hőmérséklet szempontjából ellentétes az Ibériai-félsziget a Skandináv-félszigettel szemben, hiszen míg előbbin a maximum-hőmérséklet több helyen 20 fok fölött, addig az utóbbi területen többfelé -20 fok körül alakult. A két térség között ciklonok és frontjaik okoznak csapadékos, változékony időjárást a Pireneusok fölött húzódó melegfronti felhőzetből a spanyolországi Iruritában elérte a 97 mm-t is a napi csapadékösszeg.

A Földközi-tenger keleti medencéje fölött ciklon örvénylik, több helyen, főleg az Égei-tenger medencéjében zivatarok is kialakultak, de Szicíliából és Korzikáról is érkezett jelentés villámlásról.

A Kárpát-medence időjárását a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő anticiklon alakítja, melynek peremén hideg, de száraz levegő érkezik fölénk, a Tiszántúlon nagy területen hófúvásra lehet majd számítani.


Várható időjárás kedd éjfélig:

------------------------------

Az ország déli és keleti részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt a kevésbé felhős területeken is megnövekszik estétől a felhőzet, egyedül az Észak-Dunántúlon lehet kevesebb felhő.

Kedden az ország legnagyobb részén napos idő lesz, de a déli megyékben továbbra is lehetnek közepesen vagy erősen felhős tájak. Hószállingózás délen elvétve előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, kedden az ország nagy részén meg is erősödik, a Nyugat-Dunántúlon és Bodrogközben viharos lökések is lehetnek, emiatt a keleti hófödte tájakon hófúvás lehetséges.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -2 fok között alakul, de a szélcsendes, esetleg hófödte tájakon -10 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedd délután -2 és +4 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!