Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.06.24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el középpontjával Lengyelország felett. Ez a magasnyomású képződmény legnagyobbrészt Közép-Európában nyugodt, derült időt okoz. Az anticiklon délkeleti peremén egy ciklon örvénylik, frontjai mentén csapadékos, felhős az idő.

A Brit-szigetek felett egy hatalmas kiterjedésű légörvény található. A ciklon melegszektorában, Franciaország és Németország nyugati részén a nedves levegőben kialakuló zivatarok lokálisan 50 mm-t meghaladó csapadékot, helyenként szignifikáns méretű jégesőt okoznak.

Hőmérsékleti szempontból Dél-Európában regisztrálják a legmagasabb értékeket, több helyen is 35, 36 fokot mérnek, sőt a görögországi Lamia településen egészen 41 fokig melegedett fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárását egyelőre az anticiklon alakítja, de tőlünk nyugatra egy hidegfront keletkezik, amely szombaton napközben szórványosan záporokat, zivatarokat okoz, majd feloszlik felettünk.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------


Éjszaka átmenetileg megnövekszik a felhőzet, szombaton napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Pénteken a késő délutáni, kora esti óráktól a Dunántúlon elvétve, éjszaka már nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Szombaton szórványosan - elsősorban a középső megyékben - fordulhat elő zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás kísérhet. Az északkeleti megyékben szombat estig csapadék nem valószínű. Szombaton az északnyugatira forduló szél élénkül meg a Dunántúlon, a Fertő térségében erős lökések is lehetnek. Zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, a hidegre érzékeny részeken ennél több fokkal hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 28 és 33 fok között valószínű, de az Alföld egyes részein 34, 35 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!