Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.07.31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Az időjárási helyzet Európában

--------------------------------------


Kontinensünk déli, délnyugati részén anticiklon alakítja az időjárást. Ezeken a területeken nyugodt, csapadékmentes az időjárás. Az Ibériai-félszigeten, Olaszországban és a Balkán-félsziget déli felén továbbra is kánikula a jellemző, nagy területen mérnek 35 fok feletti értékeket, helyenként - elsősorban Spanyolország középső részén - 40 fokot is meghaladja a csúcshőmérséklet. Ezzel szemben Finnország keleti részén ennél jóval hűvösebb a levegő, egyes helyeken csupán 11, 12 fokot mérnek, ugyanis ott egy gyengülőben lévő ciklon felhőzete miatt borult az ég, helyenként eső is előfordul. A Brit-szigetek felett egy hosszan elnyúló hidegfront húzódik, így arrafelé csapadékos, változékony az idő. Közép-Európa keleti felén továbbra is ciklon található, a frontjai mentén jelentős csapadék hullik, területi átlagban 30, 40 mm-ről érkezett jelentés, de helyenként 70 mm-t is meghaladó csapadékösszeg is előfordul.

A Kárpát-medence időjárását továbbra is ez a ciklon alakítja, visszahajló okklúziós frontja hatására az ország keleti felén felhős az idő, míg a Dunántúl már a ciklon hátoldalán helyezkedik el, ezért ott nagy területen erős a szél.

Holnap elvonul a ciklon, alapvetően megnyugszik felettünk a légkör, már csak az északnyugati megyékben, helyenként számíthatunk csapadékra.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

-----------------------------------------------------------


A Dunától keletre felhős idő valószínű pár órás napsütéssel, míg a Dunántúlon gomolyfelhős, napos, száraz idő várható. A Dunakanyar és Budapest tágabb környezetében, valamint az Alföld nyugati, középső részein időszakos gyenge eső valószínű, az északkeleti megyékben inkább erőteljes gomolyfelhő-képződés, valamint záporok, intenzív csapadékkal kísért zivatarok lesznek jellemzőek. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, de az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon lehetnek felhős területek, utóbbi helyeken egy-egy zápor még előfordulhat, de reggelre ott is megszűnik a csapadék.

Hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, délelőtt a Dunántúlon, délután a Tisza vonalának tágabb környezetében lehet több felhő. Az északnyugati megyékben holnap helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szél az ország nagy részén erős, helyenként viharos lesz, éjszakára mérséklődik a légmozgás, hétfőn napközben már csak élénk lökések lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között valószínű, de a szélcsendes északi völgyekben ennél több fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 32 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!