Illegális bevándorlás - Georg Spöttle: a kivándorlás fő motivációja a pénz

Belföld, 2018.04.06

A kivándorlás fő motivációja a pénz, a jobb élet reményében sok szenegáli fiatal vállalja akár az életveszélyes utat is a Földközi-tengeren - mondta az M1 aktuális csatornának az afrikai államban készített filmjében Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Forráspont című kisfilm első részét pénteken sugározta a televízió.

Georg Spöttle azért ment Dakarban, hogy ellenőrizze annak a washingtoni tanulmánynak az állításait, amely szerint az ország 15 milliós lakosságának 41 százaléka Európába készül.

Szenegál lakosságának 95 százaléka muzulmán, 5 százaléka keresztény. Huszonöt év az átlagéletkor, és nagy probléma a túlnépesedés. Az alacsonyabb iskolázottságú családoknál születik különösen sok gyerek, a diplomásoknál kevesebb. A szegényebbek gondolnak arra, hogy elinduljanak Európa felé - tette hozzá Georg Spöttle.

Egy 27 éves helyi férfi, aki a filmet forgató stáb tolmácsa lett, arról beszélt: sok rokonával lakik együtt, segítik egymást mindenben, és ha valakinek sikerül átjutnia Európába, az minél hamarabb maga után akarja vinni a családját.

A fiatalok alig találnak munkát, sokan akarnak megélni a halászatból, de ez egyre kevésbé lehetséges a tenger szennyezettsége miatt.

A férfi beszélt arról is, hogy sokan megpróbálnak kis kenukkal, halászhajókkal a nyugat-afrikai partok mentén eljutni a Gibraltári-szorosig, majd onnan Spanyolországba, közülük többen nem élik túl az utat.

Georg Spöttle közölte: sok gyereket kivesznek a szülei az iskolából, mert nagyon szegények, és segíteniük kell a munkában. Megkérdeztek fiatalokat a dakari piacon, akik azt mondták, megpróbálnak annyi pénzt összegyűjteni, hogy nekivágjanak az útnak az Európai Unióba.

Több fiatal helyi férfi is arról beszélt Georg Spöttlének, hogy nagyon nagy a munkanélküliség, vannak olyan családok, ahol senkinek nincs állása, sokszor nincs mit enni, ezért akarnak Európába menni.

Nagyon szolidárisak az emberek, segítenek egymásnak, de nem tudják, ha nincs végzettségük és nem beszélnek nyelveket, akkor nem fognak tudni elhelyezkedni Európában - mondta Georg Spöttle.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!