Illegális bevándorlás - HM, BM: jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a déli határon

Belföld, 2019.12.04

Az elmúlt két hónapban és különösen az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a déli határon - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán.

Németh Szilárd a röszkei tranzitzónánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a migránsok mozgása már a 2015-öshöz hasonló.

A kerítés és a határt őrző, munkájukat magas színvonalon végző katonák és rendőrök garantálják Magyarország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát - hangsúlyozta a politikus.

A katonák a rendőrséggel közösen járőrözési feladatokat látnak el. A határ őrzéséhez fontos segítséget nyújtanak a honvédség kutyás járőrei - tudatta az államtitkár. Hozzátette: a katonák felderítési feladatokat is végeznek, a helikopteres járőrözés pedig egyfajta demonstráció is a migránsok felé.

A téli időszak előtt a Tiszán és a Maroson, valamint Bács-Kiskun megyében a Ferenc-csatornán rohamcsónakkal járőrözött a honvédség. Ezt a tevékenységet - mivel a próbálkozások a hideg beköszöntével a korábbi évekkel ellentétben nem szűntek meg - folytatják - mondta Németh Szilárd.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, nő a feszültség a déli határszakaszon. A migránsok változatos módszerekkel - létrán átmászva, alagutat építve, a kerítés alá ásva, kamionokban, tehervagonokban elrejtőzve - próbálnak Magyarországra jutni. Ezért egyre nagyobb erő szükséges a határ őrizetéhez - hangsúlyozta.

Az államtitkár közölte, Görögországban csaknem 110 ezer, Szerbiában több mint 30 ezer migránst tartanak nyilván.

A kormány célja garantálni az ország és a magyar emberek biztonságát, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges személyi feltételek és eszközök - mondta Kontrát Károly.

Jelezte: bízik abban, hogy az új Európai Bizottság változtat a menekültügyi politikán, és a migránsok szétosztása helyett a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt. Addig is, Magyarország - kötelességét teljesítve - megvédi saját és egyben a schengeni övezet határát - közölte.

Ismertetése szerint eddig erre a célra mintegy egymilliárd eurót fordított az ország; az összeg felét kérte az uniótól, de csak 20 millió euróra kapott ígéretet, ám még ez a pénz sem érkezett meg.

Németh Szilárd kérdésre válaszolva elmondta, Törökország a keleti és déli határain 400 ezer embert állított meg, míg az ország belsejében 3,6 millió migráns van. A fő problémát az jelenti, hogy Görögországban "semmiféle" határőrizeti feladatot nem látnak el - mutatott rá Kontrát Károly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!