Illegális bevándorlás - Szlovénia regionális tervet készít a migrációs nyomás csökkentésére

Belföld, 2018.05.17

Szlovénia regionális tervet készít a migrációs kihívások kezelésére a nyugat-balkáni országok számára, javaslatait július elején a migrációs útvonalon fekvő országokkal is ismerteti - közölte Vesna Györkös Znidar belügyminiszter csütörtökön.

A tárca közleménye szerint a belügyminiszter telefonon beszélt Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztossal és tájékoztatta a tervekről.

Vesna Györkös Znidar felszólította a Európai Bizottságot, hogy támogassa a régió országainak erőfeszítéseit az erősödő migrációs nyomás ellenőrzésében, a befogadókapacitások növelésében, valamint a bevándorlók és a menedékkérők ellátásában. Azt is kérte, hogy az európai uniós határvédelmi ügynökségen (Frontex) keresztül az EU segítse a helyi hatóságokat a biztonság fenntartásában.

Szlovénia mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a schengeni határokat, de amennyiben folytatódik vagy élénkül a migrációs nyomás, Ljubljana szigorúbb intézkedéséket vezet be saját területe és a schengeni terület biztonságának védelmére - mondta a miniszter.

Avramopulosz a belügyminisztérium közleménye szerint biztosította Szlovéniát arról, hogy a Frontexszel és az uniós országok rendőri együttműködését koordináló Europollal együtt követi az eseményeket, és támogatja Ljubljanát a legjobb megoldás megtalálásában.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat két évvel ezelőtt lezárták, és azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A szlovén hatóságok szerint most egy új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban. A Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonal nehezebb és veszélyesebb a korábbinál, ugyanis hegyes vidéken kell áthaladni, valamint a Horvátország és Szlovénia között természetes határt képező, heves sodrású Kupa folyón is át kell kelni. A folyóba már több migráns belefulladt.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára nemrég arról beszélt, hogy ezen az útvonalon jelenleg 50-60 ezer olyan migráns tartózkodik, aki Nyugat-Európába akar eljutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!