Illegális bevándorlás - Dömötör Csaba: az EU déli országaiban kialakult migrációs helyzet Magyarország számára is komoly kockázat

Belföld, 2017.08.17

A magyar határzár hatékony védelmet jelent, de más útvonalakon változatlanul óriási létszámban érkeznek illegális bevándorlók Európába - nyilatkozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-nek jelezve: a déli uniós országok, Spanyolország és Olaszország, továbbra is jelentős migrációs nyomással néznek szembe.

Kifejtette: súlyosbítja a helyzetet, hogy egyes - átláthatatlanul működő - nem kormányzati szervezetek (NGO-k) már a hatóságok szerint is nyíltan együttműködnek az embercsempészekkel. Olaszországban ezért korlátozni kellett ezen szervezetek tevékenységét.

Az unió déli országaiban kialakult helyzet Magyarország számára is komoly kockázatokat jelent. Brüsszel ugyanis még mindig azt erőlteti, hogy szétossza az Európába érkező bevándorlókat a tagországok között. Ennek végrehajtása érdekében továbbra is nagy nyomás nehezedik Magyarországra - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba a fokozódó nyomásgyakorlás egyértelmű jeleként hivatkozott a kvótaper kapcsán nyilvánosságra hozott tanácsnoki véleményre, az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokra, valamint az uniós források visszanyeséséről szóló fenyegetésekre.

Hozzátette: hiába az egyre erőteljesebb nyomásgyakorlás, a kormány álláspontja változatlan.

Kijelentette, betelepítési programok helyett mindenekelőtt a határokat kell megvédeni és fel kell lépni minden, az ország védelmi képességeit gyengítő jelenség ellen. "Soros György szerint jó lehetőség több millió bevándorló Európába telepítése, szerintünk viszont óriási biztonsági kockázat. Senki sem kényszeríthet minket arra, hogy ezt a kockázatot felvállaljuk" - fogalmazott az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!