Illegális bevándorlás - Elkészültek a határvédelmi bázisok

Belföld, 2017.03.20

Elkészült a déli határ védelmében részt vevő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón.

Illegális bevándorlás - Elkészültek a határvédelmi bázisok Simicskó István honvédelmi miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét.

Korábban a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban, valamint bérelt ingatlanokban helyezték el, a bázisok elkészültével a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket - közölte a politikus.

Hozzátette: az egységek így jóval gyorsabban bevethetők, ha bármilyen változás történik.

A kelebiai, a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói bázis, továbbá az utak kialakításában részt vettek az osztrák műszaki egységek, amiért a miniszter köszönetet mondott, és reményét fejezte ki, hogy a jó együttműködés folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban a visegrádi négyektől is segítséget kapott a határ védelméhez. A miniszter kifejtette: a közép-európai összefogás a problémák felismerését és megoldását is hatékonyabbá teheti.

Simicskó István kifejtette, a honvédség igény szerint segítséget nyújt a rendőrségnek a határ védelméhez. Jelenleg mintegy háromezer katona szolgál a határon, de a honvédség képes rugalmasan reagálni a változásokra.

A miniszter közölte, folytatódik az illetményemelés, a kormány 2019-re tűzte ki célul, hogy a korábbi másfélszeresére nőjön a katonák fizetése. A jövedelememelés mellett az egyéni felszerelés, a ruházat korszerűsítésével, a járműpark cseréjével is igyekeznek kifejezni a katonák megbecsülését. Hozzátette: ennek is köszönhető, hogy az elmúlt fél évben javult a honvédség megtartó képessége.

A Magyar Honvédség négy határvédelmi bázisának kiépítését tavaly ősszel kezdték meg. A táborokban a katonákat négyszemélyes, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el. A mintegy 90 konténerből álló bázison a lakóegységeket mosdó, tusoló, teakonyha és mosókonyha, társasági helyiség és konditerem egészíti ki, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a befogadóképességük bármikor a duplájára növelhető.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Illegális bevándorlás - Elkészültek a határvédelmi bázisok Illegális bevándorlás - Elkészültek a határvédelmi bázisok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!