Illegális bevándorlás - Hungrail: idén ezren akartak tehervonatokon Magyarországra jutni

Belföld, 2016.12.16

Augusztus óta nő a tehervonatokon illegálisan Magyarországra érkező migránsok száma: míg tavaly 111 határsértőt találtak a Szerbia felől Kelebiánál belépő tehervonatokon, az idén várhatóan már meghaladja az ezret az így próbálkozók száma - tájékoztatta a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület pénteken az MTI-t.

A vasúti alágazatban érdekelt cégek érdekképviselete közleményében azt írta: a hatályban lévő, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet és az Európát is érintő terrorveszély miatt a rendőrség tételesen ellenőrzi az országba Szerbia felől belépő tehervagonokat, ami 3-4 órás késéseket okoz.

Közölték: a magyarországi vasútvállalatok és a rendőrség is igényli a szoros együttműködést ebben a helyzetben, mivel Kelebia fontos része a görögországi, pireuszi kikötőből induló tranzitútvonalnak, amelynek fő célja a kelet-ázsiai országokból hajón érkező konténerek vasúti szállítása. Az érdekeltek a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szervezeti keretei között egyeztetnek a hatósági munka megkönnyítéséről és felgyorsításáról. A megbeszélésen a rendőrség ismertette a vasútvállalatok képviselőivel az ellenőrzések tapasztalatait.

Mint írták, a határsértők gyakran a vámzárakat megbontva jutnak be a vagonokba. Arra is volt azonban példa, hogy sértetlen vámzárak mellett találtak menedékkérőket a vagonokban, ami felveti, hogy a berakási helyeken működnek együtt az embercsempészekkel.

A Hungrail közleménye szerint a nyílt tetejű vagonokban sokszor beássák magukat a rakományba a migránsok, ez esetben szintén felmerül, hogy a rakodásnál alakítják ki a búvóhelyüket. Előfordul, hogy a félpótkocsik ponyváját hasítják fel és így jutnak be a raktérbe, sokan pedig csak a határ előtt ugranak, másznak fel a vonatra és az alvázba kapaszkodva akár már a magyar határállomás előtt megpróbálják elhagyni. Emiatt a rendőrség figyeli a vonatokat már a határkapu elérésétől kezdve és rögtön intézkedik a körbezárásukról Kelebián.

Kitértek arra, hogy veszélyes árukat szállító vagonokban szintén találtak határsértőket, így a katasztrófavédelem szakemberei jelen vannak Kelebián és segédkeznek a vizsgálatokban. Többször előfordult, hogy az ország belsejében vagy Ausztriában, illetve Németországban a vagonokban talált migránsok Kelebián még nem voltak a szerelvényen, később szálltak fel. Ezért a tehervonatok főbb magyarországi állomásait fokozottabban ellenőrzik a rendőrök.

A tehervonatokkal illegálisan utazók a saját biztonságuk veszélyeztetése mellett közveszélyt is okozhatnak azzal, ha felnyitják, rongálják a veszélyes árut szállító vagonokat - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a vasútvállalatoknak is kiemelt érdekük, hogy együttműködjenek a rendőrséggel, ennek kereteit azonban az új helyzetben a hatályos jogszabályok figyelembevételével, illetve azok módosításával meg kell teremteni, hiszen korábban egy év alatt vizsgáltak meg annyi vagont a határállomáson, mint most egy napon.

Jelezték, a migránsok könnyebb kiszűrésére felmerült, hogy az üres tartálykocsik is hatósági zárakat kapjanak, illetve a Kelebián felnyitott vagonokra olyan, masszívabb új zárakat szereljenek, amelyek megkönnyítik a későbbi ellenőrzéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!