Illegális bevándorlás - Lázár: Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását Kelet-Európában

Belföld, 2017.06.22

Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János az Európai Parlament zöldfrakciója vezetőjének telepesekre vonatkozó javaslatáról azt mondta, komplett falvakat javasol áttelepíteni Szíriából, illetve a térség országaiból Közép-Európába, így Magyarországra is.

Hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt.

Szerinte ezek a viták összekapcsolódnak a biztonság kérdésével, az Európai Tanács ülésének egyik legfontosabb kérdése a biztonság. Hozzátette: ma már olyan Európában kell élnünk, ahol hétköznapivá váltak a kisebb, nagyobb terrorcselekmények, terroresemények.

Lázár János közölte, az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze valamilyen formában a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el - tette hozzá.

A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezért az Európai Tanács mostani ülésén amellett lesz, hogy Európában fokozott biztonsági együttműködés alakuljon ki, gyorsuljon fel Európa védelmi képességeinek megerősítése, a közös európai hadsereg kialakítása.

Hozzátette: fontos, hogy az unió külső határaink megvédése legyen fókuszban.

Elmondta, óriási vita van az Európai Néppárton és az Európai Parlamentben is a migráció kérdéséről. Magyarország szerint külön kell választani a politikai menekülteket az illegális, illetve a gazdasági bevándorlóktól. Őket Európa határain kívül kell megállítani, ott kell ellenőrzésüket elvégezni - részletezte.

Úgy folytatta: Európába csak azok léphetnek be, akik menedékjogot kaptak, illetve ha valamelyik tagállamnak - gazdasági vagy politikai - érdeke fűződik hozzá, hogy az illetőt - érte felelősséget vállalva - beléptesse.

Lázár János kitért arra, hogy az ET ülésén az Európai Bizottság beszámol a Brexit tárgyalásokról. Úgy értékelt: az EU nagy bajban van, hiszen az egyik legfontosabb tagállam lép ki. Százezres nagyságrendben élnek magyarok Nagy-Britanniában, ők most jogvédelmet igényelnek, ezért fontos, hogy a magyar kormány az ő érdekeiket fokozottan próbálja védeni - közölte, jelezve, hogy Magyarország nem tárgyal külön a britekkel.

Hozzátette: Magyarország "fair Brexitben" érdekelt.

Lázár János szólt arról is, hogy a miniszterelnökök áttekintik azokat a megállapodásokat, amelyeket az európai közösség kötött harmadik országokkal a migráció megfékezése érdekében. Példaként a Törökországgal kötöttet említette.

A miniszter azt is kijelentette, hogy a kormány kifejezetten ellenzi, hogy Európa liberalizálja a családegyesítést. Mint kifejtette, hogy az Európa Tanács (ET) meghirdette a bevándorló családok újraegyesítésének programját, amely szerinte súlyos kihívást fog jelenteni.

Az ET liberális megszólalói a korlátok nélküli könnyítés mellett érvelnek, míg Magyarország szerint a szülőföldjükön kell újraegyesíteni a családokat - magyarázta a különbséget a tárcavezető, aki szerint noha a nyári időszakban lelassulnak a döntéshozatali folyamatok, a mechanizmusok a határok megnyitása felé tolódnak.

A Miniszterelnökség vezetője beszélt arról is, hogy Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit, mivel a V4 elnökségének átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. Európa jövője a tét - fogalmazott, hozzátéve: ebben Közép-Európának szerepe, feladata, felelőssége és kötelessége van.

Fontosnak tartotta a V4 érdekeinek képviseletét a 2020 utáni uniós költségvetés vitájában is.

A tárcavezető egyúttal kijelentette: méltatlannak tartja a Lengyelországgal szemben indított európai bizottsági eljárást, Magyarország mindig kész kiállni és védeni a lengyel érdekeket az "európai politikai hadszíntéren".

Kérdésre beszámolt arról is, hogy a magyar kormány képviseletében Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott pénteken New York államban tárgyal a CEU ügyéről. Elmondta, a parlament hozott egy törvényt, a kormány azt végrehajtja. Hozzátette: készek módosítani a törvényt, de az elmúlt időszakban még nem látott olyan érvet, ami miatt módosítani kellene a jogszabályt.

A miniszter a tájékoztatón együttérzését fejezte ki Helmut Kohl volt német kancellár és Rubovszky György kereszténydemokrata parlamenti képviselő halála miatt.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!