Illegális bevándorlás - Szijjártó: a migrációnak kimeríthetetlen forrásai vannak Afrikában

Belföld, 2017.11.30

Az illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlással rendelkezik Afrikában, és az ezt bátorító, bíztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, amely veszélyezteti Európa biztonságát - húzta alá az MTI-nek telefonon nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abidjanból, ahol az EU-Afrika csúcstalálkozón képviseli a magyar kormányt.

Az elhangzottak alapján helyesnek bizonyulnak azok az előrejelzések, melyek szerint Afrika felől egyre növekedni fog a migrációs nyomás Európára Afrika felől; több országot terrorista tevékenység destabilizál, sok ország küzd gazdasági kihívásokkal, a nemzetközi műveletek miatt visszaszoruló terrorszervezetek pedig egyre elkeseredettebb harcot folytatnak - foglalta össze tapasztalatait a magyar diplomácia vezetője.

"Mindezek miatt sajnos világos, hogy az elkövetkező időszakban növekedni fog a migrációs nyomás Európára" - vélekedett Szijjártó Péter, rámutatva, hogy már most 400 ezer ember torlódott fel Líbiában, és Afrika lakossága a jelenlegi 1,2 milliárdról a duplájára emelkedik 2050-re.

A csúcstalálkozón bebizonyosodott, hogy nagyon veszélyes az a politika, mely a demográfia és munkaerőpiaci kihívásokra adandó legjobb európai válaszként tekint a migrációra - hangoztatta a tárcavezető.

"Egy-egy ilyen bíztató, bátorító mondat afrikai bevándorlók ezreinek, százezreinek megindulását okozhatja Európa irányába" - fogalmazott a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozón elmondott felszólalásában világossá tette, hogy a kormány megérti, hogy egyes országok bevándorló országgá szeretnének válni, vagy nem tudnak ennek ellenállni, de Magyarország nem ilyen.

"Magyarország magyar ország kíván maradni. Nem szeretnénk bevándorló ország lenni. Ezért határozottan ellenzünk minden olyan európai döntést, amely akár az afrikai, akár más irányú migrációt akárcsak egy kicsit is bátorítja" - emelte ki a miniszter.

Szijjártó Pétert fogadta az elefántcsontparti miniszterelnök. Találkozott a Egyiptom, Líbia, Ghána, Sierra Leone, a Seychelles-szigetek, Botswana és Niger külügyminiszterével. Később a miniszter a mozambiki és a szomáliai diplomácia vezetőjével is tárgyalt. Mint elmondta: több ország osztja a magyar álláspontot, és készséget mutatnak az együttműködésre. Biztonsági okokból az afrikai országoknak sem érdekük, hogy tömegek áramoljanak ellenőrizetlenül keresztül a kontinensen, és az is ellentétes az érdekeikkel, ha a legjobb munkaerő jelentős része távozik, ami gazdasági problémákat okozhat, s ezáltal továbbösztönzi a migrációt - magyarázta a miniszter.

Többen megerősítették, hogy három pont köré kell szervezni Afrika és Európa együttműködését a migráció megfékezése érdekében; az elvándorlás bátorítása helyett határvédelmi segítséget kell nyújtani, gazdasági fejlesztési támogatást kell folyósítani, és ösztöndíjprogramokat kell biztosítani az afrikai országoknak - számolt be találkozóiról a tárcavezető.

"Magyarország kész ezekben nem csak részt venni, hanem fontos szerepet vállalni" - húzta alá a miniszter, kiemelve, hogy Magyarország 976 államilag finanszírozott ösztöndíjas helyet ajánlott fel eddig magyar egyetemeken afrikai diákoknak, hogy a diplomás fiatalok aztán saját országaikat tudják segíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!