Influenza - Ónodi-Szűcs: még nem késő beadatni a védőoltást, küszöbön a járvány

Belföld, 2018.01.17

Még mindig nem késő kérni az influenza elleni védőoltást - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán telefonon.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, az év első két hetében 12 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 17 különböző influenzavírust sikerült azonosítani. Úgy tűnik, elkezdődik a szezon, a járvány küszöbén áll az ország - jegyezte meg.

A védőoltásra ingyenesen jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók. Újdonság, hogy idén először a pedagógusoknak, a köznevelési intézmények alkalmazottainak is térítésmentesen biztosítják a szérumot - közölte az államtitkár.

Összesen 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre - tette hozzá.

Ónodi-Szűcs Zoltán nyomatékosította, hogy soha sem késő kérni a védőoltást, ha elkapják is az influenzát azok, akik részesültek a szérumból, a betegségük jóval enyhébb lefolyású lesz.

Megjegyezte, hogy bár az influenza sokak számára bagatellnek tűnik, a legtöbb súlyos szövődményt még ma is ez okozza Magyarországon, mivel az alapbetegség esetszáma magas. Ezért a rokonok, barátok megóvása érdekében a védőoltás beadatására biztatott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy országos tisztifőorvosi körlevélben értesítették a háziorvosokat az influenzajárványban szükséges teendőkről, és tájékoztató anyagokat is eljuttattak hozzájuk, amelyeket továbbítaniuk kell a betegekhez. Az egészségügyi kormányzat tehát minden fontos lépést megtett azért, hogy kellően hatékony legyen az influenza elleni védőoltás kampánya - hangoztatta Ónodi-Szűcs Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!