Integrációs és gazdasági kérdésekről tárgyal Szarajevóban Szijjártó Péter

Belföld, 2017.03.02

Az európai integráció, a közlekedés és az infrastruktúra áll Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki szarajevói látogatásának központjában - derült ki a tárcavezető interjújából, amelyet a Dnevni Avaz című boszniai napilapnak adott szarajevói találkozói előtt.

Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációját - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az újság beszámolója szerint a magyar külügyminiszter egy év alatt már harmadszor látogat Bosznia-Hercegovinába, hogy az integráció támogatásáról biztosítsa a nyugat-balkáni országot. Szijjártó Péter ehhez kapcsolódóan kijelentette, a gyakori látogatások is azt bizonyítják, hogy a magyar külpolitika kiemelten figyel a Nyugat-Balkánra.

"Magyarországnak egyértelmű álláspontja van arról, hogy az euroatlanti integráció Bosznia-Hercegovina stabilitásának, egységének és jövőjének a záloga. Az európai perspektívának nincs alternatívája. Magyarország mint az euroatlanti integráció szervezeteinek teljes jogú tagja következetesen és határozottan támogatja Bosznia-Hercegovinát, és üdvözöl minden olyan eredményt, amelyet az ország az utóbbi időszakban ezen a téren elért" - részletezte Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy a látogatás során kétoldalú egyetértési megállapodást írnak alá a Szarajevó és Budapest közötti légi forgalom megindításáról, valamint egy 2019-ig tartó hároméves ösztöndíjprogramról. Hozzátette: 2012-ig napi rendszerességgel járt vonat a magyar és a boszniai főváros között, és ezt a vonalat fel kellene éleszteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!