Ismét Nobel-díjas kutatókkal találkozhatnak a Szegedi Tudós Akadémia növendékei

Belföld, 2017.04.19

Ismét Nobel-díjas kutatókkal találkozhatnak a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó program, a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) növendékei a Tisza-parti városban csütörtöktől - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A kilencedik alkalommal megrendezett találkozón a Nobel-díjas Stefan Hell és Bert Sakmann, a program képzési igazgatója mellett az Agy-díjas (Brain Prize) Arthur Konnerth tart előadást és beszélget az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásokkal és egyetemistákkal.

Az aradi születésű Stefan Hell német fizikus 2014-ben a nanoszkópia területén elért eredményeiért Eric Betziggel és William Moernerrel közösen nyerte el a kémiai Nobel-díjat. Bert Sakmann német fiziológus dolgozta ki a patch-clamp technikát, egy úttörő elektrofiziológiai vizsgálati módszert, munkáját 1991-ben ismerték el Nobel-díjjal. Arthur Konnerth temesvári születésű német agykutató pedig három másik kollégájával az agykutatásban használatos kétfoton-mikroszkóp feltalálásért és fejlesztéséért 2015-ben kapta meg az Agy-díjat.

A tudományos tanácskozás részeként az akadémia felsőbb éves hallgatói önálló előadásokon mutatják be saját kutatási eredményeiket.

A tudósakadémiát Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - végigkísérő programot, amely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már ötödik éve sikerrel működik Szegeden, a cél az, hogy az országból és a határon túlról évente ötszáz tehetséges fiatal érkezzen a Tisza-parti városba.

A kezdeményezés részeként 2013-ban megalapították a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki - a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan - a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. Az elismerést pénteken este gálaműsoron adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!