Ismét torony díszeleghet a jogi kar épületén

Belföld, 2017.07.18

Egy májusban megjelent kormányhatározat értelmében a kormány egyetért a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületének tervezett fejlesztésével, ugyanakkor felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fejlesztési program megvalósítása érdekében gondoskodjon 650 138 ezer forint biztosításáról az idei költségvetéséből.

SZTE - Jogtudományi Kar épülete anno
Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy állami forrásból visszaépítik az 50-es években visszabontott kupolát az egyetem Magyar Ede téri intézményén. Az épületet 1882-ben, a nagy árvíz utáni nagy újjáépítési hullámban emelték, és polgári leányiskola kezdte meg benne a működését. Az épület eklektikus stílusú, saroktornyának elhelyezkedése a körút felé nézett, de uralta a szemben lévő teret is.

A tornyával együtt az épület akár a 30 métert is elérhette, és a korabeli fotókon jól látszik, hogy a kupolából festői kilátás nyílhatott a belvárosra. 1951-ben emeletráépítést kapott az épület, hogy az egyetem jogi kara elférjen benne. Az átalakítás során impozáns, majd’ két szint magas tornyát elbontották. Később többször renoválták a jogi kar épületét, a torony visszaépítése azonban elmaradt. Ma a torony egykor létére az épület tér felöli sarkai emlékeztetnek. A Fekete Sas utca felől szögletes a sarok, a Tisza Lajos körút felől viszont kerek, mivel a torony alsó részét képezte. A visszaépítés ezért a toronymaradványra nem tűnik túl nehéz feladatnak, igaz, meg kell bontani a tető egy részét, ami nem lesz egyszerű, miközben az épületben folyik majd az oktatás.

A kormány több mint 650 millió forintot különített el az épület felújítására, ami a torony visszaállításán kívül tartalmazza egy emlékhely kialakítását, energetikai korszerűsítést, a homlokzat felújítását, munkaszobák kialakítását, valamint az udvar befedését, és ezzel egy aula kialakítását. Egyelőre nem tudni, pontosan mikor kezdődhet az építkezés.   

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!