ITM: növekszik a magyar egyetemek nemzetközi versenyképessége

Belföld, 2020.09.04

A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, éppen ezért folyamatosan ösztönzi a hazai és európai felsőoktatás minőségét, teljesítményét, és nemzetközi versenyképességét növelő intézkedéseket - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárát a tárca MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Schanda Tamás kiemelte, a legfrissebb adatok szerint a világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló Times Higher Education (THE) listán legjobb magyar egyetemként a Semmelweis Egyetem (SE) végzett.

A THE idei listáján a SE mellett - amely 31 helyet javított, így jelenleg a 426. helyen áll - további hét magyar egyetem szerepel, többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Mindkét intézmény a 601-800. helyen végzett, ami a PTE esetében a tavalyi évhez képest egy kategóriányi előrelépést jelent. Új belépőként bekerült a rangsorba a Szent István Egyetem.

Kiemelte, a magyar felsőoktatás nemzetközi jelentőségének növelése nemzetstratégiai cél, és jelenleg közel negyvenezer külföldi hallgató tanul magyar felsőoktatási intézményekben, azonban a magyar felsőoktatás nemzetközi vonzerejének további növeléséhez elengedhetetlen a képzések iránti bizalom fokozása, amihez az intézmények megítélése jelentősen hozzájárul.

Ezt nagy mértékben elősegíti hazánk Minőségbiztosítási Szervezetek Európai Regiszteréhez (EQAR) való csatlakozása, amely tevékeny részvételt biztosít Magyarország számára az európai felsőoktatási minőségpolitika kialakításában; növeli a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevét, segíti a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban való előrelépést.

Ennek köszönhetően magyar egyetemek idén második alkalommal pályázhattak az Európai Egyetemek Hálózatában való részvételre. A 2018-ban meghirdetett kezdeményezés célja, hogy az európai egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközileg versenyképes felsőoktatási intézmények közötti stratégiai együttműködéseket, "európai egyetemeket" hozzanak létre - olvasható a közleményben.

Az első, 2019-es pályázat keretében 54 pályázatból 17 európai egyetemi szövetséget támogatott az Európai Bizottság, 24 tagállam 117 egyetemének bevonásával. A 17 nyertes hálózat öt magyar partneregyetem részvételével jött létre, ami nemcsak a kelet- és közép-európai régiót tekintve, hanem összeurópai szinten is kimagasló eredmény.

A második pályázati körben újabb hat magyar egyetem vesz részt a kiválasztott hálózatokban, így a 41 európai egyetemi szövetség közül már összesen tizenegy szövetségben vesznek részt magyar intézmények, ami kiemelkedő eredménynek számít - írták.

Hozzátették, a kezdeményezéssel a közös munka érdemben segítheti a magyar felsőoktatás kapcsolódását az európai oktatási, kutatási és innovációs folyamatokhoz. A hálózatokban tanulók képesek lesznek a tudományágak közötti, nyelveken és határokon átívelő együttműködésre és az Európában felmerülő társadalmi kihívások és munkaerő-piaci hiányok hatékony kezelésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!