Jó ütemben halad az árvízvédelmi fejlesztés az Alsó-Tiszán

Belföld, 2014.10.17

Több mint ötvenszázalékos készültségű a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi projekt kivitelezése - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján a csongrádi megyeszékhelyen.

Kozák Péter elmondta: a több mint 1,25 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés csaknem 68 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli az úgynevezett torontáli öblözetben. A folyó bal partján zajló beruházás célja az árvízi biztonság növelése és az árvízi kockázatok csökkentése - tette hozzá.

A munkák közvetlenül érintik Szeged újszegedi részét, valamint Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak települést.

A százszázalékos támogatású projekt keretében a Tisza és a Maros bal parti töltésének bel- és külterületi szakaszait a szerb határtól a román határig újítják fel.

A beruházással másfél kilométeren megújul az újszegedi parapetfal, mintegy 15 kilométer hosszon a magassághiányos töltésszakaszokon kiépítik az előírt koronamagasságot, stabilizálják azt, és ahol nem megfelelő a töltésállékonyság, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítják azt. Felújítják a Maros bal parti hullámtéri véderejét is. A projekt hét gátőrház építését is tartalmazza.

A beruházás nemcsak a védművek megerősítésében nyújt segítséget, de a vízrajzi előrejelző-rendszerben is nagy szerepet kap: például vízhozammérő berendezések beépítésével automatizálják a vízmennyiségmérést, illetve a szoftvertámogatások összehangolásával a monitoring infrastruktúrát is fejlesztik.

A beruházás generálkivitelezője a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. A kivitelezési munkák tavaly október közepén kezdődtek meg és várhatóan 2015. január közepére befejeződnek.

A projekt párhuzamosan zajlik Szegeden a jobb parton megkezdett partfal-rekonstrukcióval. Ott a 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során 2 kilométer hosszan épül ki az új, modern, biztonságos mobil gátrendszer.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!