Jobbik: elfogadhatatlan az MTA forrásainak átcsoportosítása

Belföld, 2018.06.25

Elfogadhatatlannak tartja és pénzlenyúlásnak tekinti a Jobbik, hogy a kormányzat jelentős, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) finanszírozását szolgáló összeget vonna el a jövő évi költségvetésben az intézménytől - hangsúlyozta hétfőn, az MTA székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Ander Balázs országgyűlési képviselő.

Az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke egy, az MTA székházát ábrázoló, "Széchenyi megalapított, Orbán tönkretette" feliratú molinó előtt arról beszélt: a döntés illeszkedik "abba a láncolatba, amelynek célja megfélemlíteni az egész magyar társadalmat, közmunkástól átlag dolgozón keresztül egészen a tudósokig".

Felháborítónak és a 21. századi versenyképességről alkotott képpel ellentétesnek nevezte a diákok számának csökkentését, akárcsak a tanszabadság eltörlését, az oktatás központosítását, megjegyezve: talán a Rákosi-korszak óta nem volt olyan nyomás alatt az MTA, mint amilyen alá most helyezné a kormányzat.

Ander Balázs komoly problémának nevezte, hogy Magyarországon csak a GDP 1,4 százalékára rúgnak a kutatásra, fejlesztésre fordított források, de szavai szerint ezt a problémát nem a források átcsoportosításával kellene megoldani.

Mint mondta, féltik az alapkutatásokat és azok fiatal, agilis résztvevőit, akiknek biztonságra volna szükségük, nem tervezhetetlen jövőre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!