Jobbik, LMP: hatékonyabb fellépést a nők elleni erőszakkal szemben!

Belföld, 2021.11.25

A nők elleni és a kapcsolati erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépést sürgettek csütörtöki online sajtótájékoztatójukon a Jobbik és az LMP politikusai.

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik család- és nőügyi kabinetének vezetője kiemelte: átlagosan heti egy nő hal meg kapcsolaton belüli erőszak miatt Magyarországon, ám hiányzik a rendszerszintű megoldás a helyzet kezelésére.

Hozzátette: a koronavírus-járvány ideje alatt emelkedett az ilyen esetek száma, az áldozatok pedig össze vannak zárva bántalmazóikkal.

A jobbikos politikus sürgette, hogy a kormányzat végeztessen reprezentatív számadatokat eredményező felmérést a probléma mértékének feltárására, valamint hozzanak létre minél többet a menekülési utat jelentő védett lakásokból.

Javasolta azt is: legyenek minden gyógyszertárban sürgősségi figyelmeztető pontok, ahol a bántalmazott nő jelezheti, hogy bajban van, hatósági fellépést kér.

Orosz Bernadett emberjogi aktivista - maga is kapcsolati erőszak egykori sértettje - arról beszélt, van rendszer, de "a gyakorlatban valamiért ezek a jogszabályok nem működnek". Szerinte irányelvekre van szükség e specifikus, összetett, rendszerszintű jelenség kezelésére.

Demeter Márta országgyűlési képviselő (LMP) az állam feladatát és felelősségét hangoztatta, megemlítve, sok bántalmazó nem csupán nőrokonára, de gyermekére, idősebb vagy más okból kiszolgáltatott hozzátartozójára is támad.

Felvetette azt is: a rendőri hivatást anyagilag is megbecsült, kiszámítható pályává kellene tenni, hogy legyen elég szakember, aki fellép az ilyen esetek ellen is.

Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági tagozatának elnöke kijelentette: napjainkban Magyarországon 200 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, és statisztikák szerint minden harmadik, 15 év feletti nő szenvedett már el fizikai vagy szexuális erőszakot. Hangsúlyozta: zéró toleranciát kell hirdetni a nők elleni erőszak bármilyen formájával szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!