Jobbik: legyen ingyenes a kutak regisztrációja!

Belföld, 2017.03.24

A Jobbik a fúrt és ásott kutak fenntartási engedélyének ingyenességét kéri.

Toroczkai László, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az Országgyűlés 2016-ban módosította a vízgazdálkodásról szóló törvényt, e szerint minden korábban létesített kút után fenntartási engedélyt kell kérni 2018. december 31-ig.

Hozzátette: ez több 10 ezer forintba kerül, amit sokan nem tudnak kifizetni, miközben vidéken rengeteg ember egyedüli vízforrása a kút, százezrek élnek tanyákon, ahol nincs vezetékes vízhálózat.

A jobbikos politikus a kisembereket kizsákmányoló intézkedésnek nevezte a jogszabályt és azt is megjegyezte, azt gyanítja, hogy az nem egyszeri lesz, hanem a vízkivételt is megadóztatná a kormány. A törvényi indoklás azt tartalmazza, hogy a cél a vízkészletjárulék fizetése alóli általános kivétel megszűntetése - magyarázta.

Toroczkai László szóvá tette azt is, hogy amennyiben egy akár 100 éve meglévő kutat nem találnak alkalmasnak, akkor azt be kell temetni, és víz nélkül maradhatnak emberek.

Kijelentette: amennyiben a kormány nem ad díjmentességet és garanciákat arra, hogy nem egy új adót készít elő, akkor a Jobbik kész aláírásgyűjtést és országos tüntetést szervezni.

Az alelnököt kérdezték arról, hogy a párt tervez-e valamilyen tisztséget adni Simicska Lajos nagyvállalkozó fiának, Simicska Ádámnak, aki a közelmúltban egy interjúban a Jobbik választási győzelméről értekezett. A politikus nemmel felelt és "légből kapott őrültségnek" nevezte az erről szóló híreket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!