Jobbik: újra kell tárgyalni a stratégiai megállapodásokat

Belföld, 2017.09.12

A Jobbik a stratégiai partnerekkel kötött megállapodások újratárgyalására kéri a kormányt.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke kedden az angyalföldi Tesco előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szerződésekben ki kell kötni a bérrendezést, továbbá meg kell szüntetni a munka törvénykönyve visszásságait. A jobbikos politikus elmondása szerint olyan kimutatást is szeretne látni, hogy a kormány hogyan, mennyivel kedvezményezte a multicégeket.

Értékelése szerint a kereskedelmi dolgozók jelenleg lehetetlen helyzetben vannak. Ennek oka szerinte, hogy a megállapodásokban nem kötötték ki a bérek emelését, s szóvá tette azt is, hogy a kormány az olcsó munkaerő ígéretével kampányol.

A Jobbik a kis- és közepes vállalkozásokkal kötne stratégiai megállapodást, a bérek rendezését pedig az európai béruniótól reméli - hangoztatta Z. Kárpát Dániel.

Az alelnököt faggatták arról, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elutasítja a béruniós kezdeményezést és tagjait is elhatárolódásra kérte, továbbá ellenezte, hogy azok részt vegyenek a szélsőségesnek nevezett párt kapcsolódó rendezvényén.

Z. Kárpát Dániel úgy értékelt: emögött politikai indokok állnak, a szélsőségesség pedig "relatív fogalom". Mint mondta, várható volt, hogy hasonló támadások érik őket, ugyanakkor szakmai kritikával szerinte senki nem tud előállni. Hozzátette: kezdeményezésüket mindenféle érdekképviselet támogatja; akikkel eddig leültek, mindenkivel találtak közös pontokat.

Megkérdezték arról is, hogy a Magyar Liberális Párt kezdeményezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában a szélsőjobboldali mozgalmak magyarországi kapcsolatainak vizsgálatát.

A jobbikos politikus ezt is a bérunióval összefüggő támadásnak tulajdonította. Arra a kérdésre, hogy a párt szélsőségesnek tartott politikusokkal tart kapcsolatot, azt felelte: nem képesek "nemzetbiztonsági mélyfúrásokat végezni", és nem feladatuk a partnerek átvilágítása. Olyanokkal működnek együtt, akik vállalhatók, s ha bárkiről kiderül, hogy nem az, akkor a helyzet változni fog. Jelen pillanatban nincs információjuk eltántorító tényezőről - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!