Jogerős ítélet: a tiszavasvári önkormányzat megsértette a romák emberi méltóságát

Belföld, 2017.12.11

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint, a jobbikos vezetésű tiszavasvári önkormányzat megsértette a helyi romák emberi méltóságát, amikor támogatta, hogy a Becsület légiója elnevezésű szervezet zaklassa őket a lakóhelyükön - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn az MTI-t.

Felidézték, hogy a TASZ 2016 márciusában fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a tiszavasvári önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel. Valójában "két közismert, szélsőséges politikussal": Orosz Mihály Zoltánnal (Érpatak polgármestere) és Zagyva György Gyulával (volt jobbikos országgyűlési képviselő). A megállapodás látszólag a cigánytelepek lakóinak integrációjára irányult, a valóságban azonban annak alapján megfélemlítő "bejárások", ellenőrzések zajlottak a "szegregátumok" területén, esetenként éjszaka is - írták.

A TASZ az önkormányzattal szemben kezdeményezett eljárást az EBH-nál, mert álláspontja szerint lehetővé tette és támogatta a heteken át tartó jogsértést a településen.

Az EBH 2017 májusi határozatában megállapította, hogy az önkormányzat támogatásával és részvételével zajló "bejárások" alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az önkormányzat a döntés megváltoztatását a bíróságtól kérte, amely azonban december 8-án helybenhagyta az EBH határozatát. Ebben az áll, hogy a hatóság eltiltotta az önkormányzatot a hasonló jogsértéstől, 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte és elrendelte a határozat nyilvános közzétételét - derül ki a TASZ közleményéből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!