Joób Márton örül szegedi győzelmének, összességében azonban vesztett B. Nagy Lászlóval szemben

Belföld, 2018.04.09

A helyi sajtó állításával szemben Szegeden nem a Fidesz-KDNP nyerte a választást, hanem az MSZP-Párbeszéd pártszövetség. A pártlistákon valóban a kormánypárt szerepelt jobban, ám ez a taktikai szavazásnak köszönhető elsősorban.

A választás éjszakáján Tóth Péter jobbikos képviselő-jelölt arról beszélt, hogy Szegeden működött a taktikai szavazás, ugyanis a legesélyesebb ellenzéki jelöltekre, az MSZP-Párbeszéd által indított Szabó Sándorra és Joób Mártonra szavaztak a jobboldali párt szimpatizánsai is jelentős számban. A pártlistákon viszont ezek a szavazók a Jobbikra adták a voksukat, így fordulhatott elő, hogy mint a Csongrád 1-es, mind a 2-es körzetben a Fidesz nyerte ezt a versengést.

Sokkal fontosabb azonban az a mutató, ami a legesélyesebb ellenzéki jelöltekre leadott szavazatokat összesíti. Ebben a mutatóban Szabónak igen jelentős fölénye volt Bartók Csabával szemben. Előbbi ugyanis 22 83, utóbbi viszont csak 17 705 szavazatot szerzett. Ugyanez a mutató szorosabb volt a 2-es körzetben, de Joób Márton 16 010 szavazata több volt, mint B. Nagy László 14582 voksa. Ez utóbbi körzetet azért sikerült mégis megnyernie a Fidesz jelöltjének, mert a Homokhátság települései hagyományosan jobbra szavaznak, így ezt a különbséget B. Nagy ledolgozta, és a választást a maga javára fordította.

Joób Márton hétfőn úgy értékelte az eredményt, hogy örül a szegedi győzelmének, főleg annak, hogy önkormányzati körzetében, Újszegeden 1500 szavazattal előzte meg vetélytársát. Az ellen viszont nem volt ellenszer, hogy a Fidesz lényegében letarolta a kisebb településeket Szeged környékén, akárcsak országosan.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!