Jövőre tizedik alkalommal indul zarándokvonat Csíksomlyóra

Belföld, 2016.12.06

Jövőre tizedik alkalommal indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz nevű "össznemzeti zarándokvonat" 2017. június 2-án indul és 5-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője elmondta, a zarándokvonat elindulásának tizedik évfordulója mellett két másik évfordulóról is megemlékeznek jövőre a zarándoklat során. 2017-ben lesz ugyanis a 450. csíksomlyói búcsú, valamint éppen június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján látogatnak el a zarándokok a történelmi Magyarország ezeréves határához, Gyimesbükkre.

Felidézte, 2008-ban négyszáz zarándokkal indult el az első Székely Gyors, majd néhány évvel később csatlakozott hozzá a Csíksomlyó Expressz, a két vonat pedig eddig összesen mintegy 25 ezer kilométert tett meg és körülbelül 10 ezer utast vitt.

A vonaton ott lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekes, a vonat fővédnöke pedig Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek árvaházai javára útközben gyűjtést szerveznek. A lelki vezető 2017-ben Kóczán Árpád tábori lelkész és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára lesz - tette hozzá.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta, a Csíksomlyó Expressz szokás szerint Szombathelyről indul és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul tovább Erdélybe, körülbelül 1200 utassal. A mintegy 400 méter hosszú szerelvény kocsijait és a mozdonyát is megáldják majd indulás előtt.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy a vonaton élő népzene szól majd, a zenészek mindig annak a vidéknek a muzsikáját játsszák, ahol éppen jár a vonat.

A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székelycsaládoknál szállásolják el - fűzte hozzá.

A részletes programot ismertetve elmondta, a zarándokok június 2-án, pénteken indulnak Magyarországról, szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén. Vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, majd Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink emlékművénél.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat elindulása "generációkat és határokat átívelő összefogással" valósul meg.

Szólt arról, hogy jelenleg még egyeztetés alatt van, mit ábrázol majd a mozdonyt díszítő matrica. Az előző években a Szent Korona, Szent Márton, illetve II. Rákóczi Ferenc képmása is látható volt a vonaton.

Csibi József, a Székelyföldi TDM menedzsere azt mondta, a Székelyföld turizmusának legkiemelkedőbb eseménye a búcsú, amely a magyar nemzet legnagyobb találkozási pontja.

Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke arról beszélt, hogy a szervezet öt-hat évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez, és a klub javaslatára vette fel az összekapcsolt vonat az "össznemzeti zarándokvonat" nevet. A klub célja, hogy a világ minden tájáról érkezzenek zarándokok, akik a vonattal utaznak a búcsúra - jegyezte meg.

A kiosztott sajtóanyag szerint a zarándokvonaton utazott eddig mások mellett Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje, Papp Lajos szívsebész, Kiss-Rigó László katolikus püspök, Tőkés László református püspök, valamint Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára betegség miatt az előzetesen jelzettekkel szemben nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!