Június közepétől elektronikusan is válthatunk jegyet a tömegközlekedési járműveken

Belföld, 2018.05.16

Mint azt a tavaly novemberi tesztüzem elindításakor megígérték, fél év utánminden tömegközlekedési járművön elérhetők lesznek azok az érintő képernyősautomaták, melyek segítségével nem csak egyszerűbben, de olcsóbban isvásárolhatunk menetjegyet.

Tavaly november óta a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. egyes járatain tesztüzembe helyeztek néhány úgynevezett fedélzeti automatát. A korszerűsítés indoka egyszerű: Évről évre növekszik a számuk azoknak, akik a villamosokon, trolikon, buszokon vesznek jegyet. Emiatt gyakran késnek a járatok. Az utasok többsége ráadásul már alig használ készpénzt, így az érintő képernyős fizetési rendszer sokak számára sokkal egyszerűbb.

A próbaidőszak lejárt, a teszt sikeres volt, így az előzetes terveknek megfelelően fedélzeti jegy- és bérlet automaták kezdik meg működésüket a szegedi tömegközlekedést bonyolító SZKT és a DAKK járatain. Június 16-ig az összes járműre felszerelik az érintőkártyával is működő szerkezeteket. Ezzel együtt módosulnak az árak is. Értelemszerűen az új fizetési rendszernek kedveznek az új árakkal.

Ennek megfelelően az eddig 400 forintba kerülő fedélzeti jegy mostantól az automatából vásárolva 370 forintra csökken. Aki továbbra is a járművezetőtől vesz jegyet, annak 450 forintjába fog kerülni az utazás. Az elővételben beszerzett jegy ára 320 forint, a napijegy 1040, a 72 órás jegy 2600 forint lesz. Az általános bérlet és a 30 napra szóló bérlet ára 7000 ezer forintba kerül majd, a kétheti bérletért pedig 5200 forintot kell fizetnünk. A negyedéves bérlet 20580, a féléves bérlet 40800 forint lesz, míg a teljes éves bérletért 76980 forintot kell kifizetni.

A pótdíjakra is érdemes odafigyelni. Aki ugyanis jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe, kutyát vonaljegy vagy bérlet nélkül szállít, esetleg csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz fel a járműre, azt 7000 forintra bírságolják. Ez az összeg nem nő, ha ezt a helyszínen vagy három napon belül kifizetik, ám ha késlekednek vele, 30 napon túl már akár 24 000 forintra is hízhat a büntetés összege.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!