Karácsony: környezetbarát gyomirtást tesztel a Főkert

Belföld, 2020.07.28

Környezetbarát, új módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására a Főkert, és ha sikeres lesz a teszt, akkor nem használják többet a glifozát nevű vegyszert erre a célra - közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden Facebook-oldalán.

A Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét idéző bejegyzés szerint hamarosan jogszabály tiltja Európa-szerte a glifozát használatát. A szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Az új angol módszer lényege, hogy egy keverékkel "megfőzik" a burkolatból kinőtt növényt. A keverék lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat és elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit.

Növényi olaj, szőlőcukor, keményítő és víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely így kettő helyett tizennyolc másodpercig marad forró. A hab tíz perc alatt eltűnik, alkotóelemei pedig a talajban tápanyaggá alakulnak. Az így kezelt növény három nap alatt összeroskad és széthullik - írta a főpolgármester.

A keverék ugyanannyiba kerül, mint a glifozátos vegyszer.

A Főkert a módszert a Városháza egyik udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon próbálja ki: megbízta az egyetlen olyan céget, amelynek Magyarországon van ilyen gépe. Ha a tapasztalatok kedvezőek, akkor teljes mértékben áttérnek erre a technológiára - áll a főpolgármester bejegyzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!