Karácsony: minden fővárosinak 20 ezer forintjába kerül évente, hogy Budapest finanszírozza az államot

Belföld, 2020.06.19

Harminc év óta először fordul elő, hogy a főváros nettó befizetőjévé válik az államkasszának, vagyis Budapest finanszírozza az államot - írta a főpolgármester közösségi oldalán pénteken. Karácsony Gergely szerint a "Budapest-adó" minden fővárosinak körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente.

Az ellenzéki politikus Facebook-posztjában azt írta, hogy a kormány több forrást von el a fővárostól, mint amennyit a város támogatások formájában kap, ráadásul ez már erre az évre is igaz, miután múlt héten elvontak 12 milliárd forintot a fővárostól.

Karácsony Gergely szerint az állam egyrészt arra hivatkozva veti ki "Budapest-adót", hogy a fővárosnak is ki kell vennie a részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből, miközben Budapest 2,5 milliárd forintot fordított a járvány elleni védekezésre, olyan feladatokra, amelyeket a jogszabályok értelmében a kormánynak kellett volna megtennie.

Emellett több tízmilliárd forint a vesztesége a főváros cégeinek a járvány miatt - írta. Példaként megemlítette, hogy a közösségi közlekedésben például heti egymilliárd forint volt a veszteség.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy Budapest egyetlen saját érdemi bevétele a helyi iparűzési adóból származik, amely nagyon "válságérzékeny", a járvány miatt tehát akár százmilliárd forintos kieséssel is számolhatnak.

Emellett a várost mintegy 114 milliárdos adósságállománnyal vették át - tette hozzá.

A politikus szerint a másik érv, hogy Budapestnek szolidárisnak kell lennie. Hozzátette: Budapest nagyon szolidáris város, ezért lehet az, hogy minden itt megtermelt 100 forintból 97-et elvon az állam más célokra, vagyis az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetnek a fővárosiak, miközben ez az arány például Berlinben több mint 22 százalék.

Kiemelte azt is, hogy a fővárosban van a legtöbb álláskereső, itt van bajban a legtöbb vállalkozás, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, amelyek most "földbe álltak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!